28.01.2013

Škoda 120L, Abrex, 1/43

Auto, ktoré si dobylo srdcia mnohých obyvateľov Československa. Asi tak by sa dala označiť Škoda 120.

Škoda 120L, Abrex, 1/43

Pozná ju každý jeden z nás a dovolím si tvrdiť, že každý z nás mal v rodine aspoň jednu. Či už ju mal váš dedo, otec a verím tomu že sa medzi nami nájdu aj takí šťastlivci, ktorí sa v tejto legende môžu voziť dodnes. Som rád a som hrdý, že aj ja patrím medzi týchto šťastných majiteľov škody 120. V mojom prípade sa jedná o verziu 120l s motorom 1,2l a výkonom 37kw s karosériou ľudovo označovanou aj „užovka“ alebo „žehlička“.

Je pravda, že ani v dobe keď sa vyrábali nepatrili tieto škodovky k najrýchlejším autám na našich cestách, ale bežnej rodine dokázali poskytnúť komfort a pohodlie aj pri cestovaní na dlhšie vzdialenosti. Ono aj príslušnosť k raketám ciest bola jednotlivá, lebo každé z týchto áut bolo a stále aj je počas svojho života len také rýchle, aký kvalitný malo zábeh. Pri tých najpoctivejších majiteľoch dokázali Škody 120 uháňať po našich cestách aj rýchlosťami okolo 150km/h (V príručke je uvádzaná maximálna rýchlosť 138km/h).

Viem, že je to recenzia modelu, ale nedá mi nenapísať pár osobných dojmov z jazdenia s tou mojou krásavicou. Auto je aj po 29 rokoch od narodenia veľmi živé a na Emisnej Kontrole sa technik čudoval, že také dobré výsledky nemajú ani nové autá. Spotreba je taktiež prijateľných 8l/100km pri správne zahriatom motore. V neposlednom rade sú tu aj pohľady ostatných šoférov, ktoré sú na nezaplatenie. Niektorí sa čudujú, ako v tom ešte stále môže niekto jazdiť, iní sa zase usmievajú a sú radi, že si môžu zaspomínať na svoje vodičské začiatky. :-)

Skúsme sa teraz konečne pozrieť na model. Výrobca modelu je spoločnosť Abrex a vyrába ho v dvoch mierkach (1/72 a 1/43). Model sa ďalej vyrába vo viacerých civilných farbách, ako aj v prevedení Verejná bezpečnosť.

Môj model je v mierke 1:43 v bordovej farbe. Na prvý pohľad je vernou kópiou škody 120 so širokou karosériou. Odpredu dozadu je pekne spracovaný a nemá žiadne viditeľné nedokonalosti.

Keď hodnotím podľa obvyklých kritérií, čiže od predných svetiel, tak nemám čo vytknúť. Keď sa však presuniem ku smerovkám, určite by som im dal pestrejšiu oranžovú farbu. Karoséria má ďalej veľmi pekný lak bez nerovností a škrabancov. Zadné svetlá sú taktiež urobené kvalitne a úprimne nemám čo vytknúť.

Ešte je mojou povinnosťou zhodnotiť aj podvozok. Takže disky sú spravené detailne a sedí aj počet dier na „plechoch“. Proporcionálne zapadajú kolesá veľmi pekne do blatníkov, presne ako pri reálnom aute. Podvozok auta tvorí plastový odliatok, ktorý sa síce reálnemu autu veľmi nepodobá, ale pri pohľade na model stojaci na kolesách je to nebadateľné.

Model na mňa pôsobí veľmi pekným dojmom a preto moje komplexné hodnotenie nemôže byť iné ako 5 z 5tich.

Pro SmallCars sepsal František Barla

Staňte se naším fanouškem na Facebooku
Modely ihned k sipozici

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace